Gids voor Artsen

Een studie heeft aangetoond dat 32,6% van de vrouwen alcohol drinkt tijdens de zwangerschap en 43,3% tijdens de borstvoeding. Bijna één zwangere vrouw op tien drinkt elke week tussen 1 en 6 standaardglazen alcohol. Deze cijfers zijn niet onschuldig. Er bestaat nog heel wat onduidelijkheid over de risico’s verbonden aan alcoholgebruik gedurende de zwangerschap en borstvoeding. Bovendien is het voor zorgverleners niet vanzelfsprekend om dit onderwerp aan te snijden bij hun patiënten.

Er komen 3 grote aspecten aan bod in de gemaakte gids

  1. De risico’s van alcoholgebruik tijdens de conceptie, zwangerschap en borstvoeding.
  2. Screening en diagnostiek, en communicatie met de vrouw en haar partner.
  3. Begeleiding en doorverwijzing van vrouwen die problematisch drinken.

Via deze gids willen we alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor moeder en kind, aanzetten om alcoholgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap te bevragen én te bespreken. Er is immers geen veilige ondergrens voor alcohol tijdens de (ongeplande) zwangerschap en borstvoeding. Wat vrouwen met deze boodschap doen, blijft vanzelfsprekend hun eigen keuze, maar als hulpverlener moet je er wel voor zorgen dat deze keuze geïnformeerd is. Vrouwen en hun eventuele partners hebben immers een recht op correcte informatie en een recht om te weten, zodat zij geïnformeerde keuzes kunnen maken.

Zorgverleners hebben bij een zwangerschap en na de geboorte niet alleen eenverantwoordelijkheid ten opzichte van de moeder, maar ook ten opzichte van het (ongeboren) kind. Het risico op alcoholgerelateerde schade bij kinderen – zoals FAS(D) – kan immers vermeden worden . Deze gids – voorzien van praktische fiches – kan je als hulpverlener ondersteunen bij deze opdracht.

Wat met alcohol vóór, tijdens en na de zwangerschap?

DOWNLOAD GIDS

Alcohol en zwangerschap
Wat iedereen zou moeten weten

DOWNLOAD PDF (algemeen)
DOWNLOAD PDF (mondzorg)